La drum pe timp de iarna?

Iata sfaturile pe care ti le recomandam pentru condusul pe timp de iarna.

Verifica-ti masina inainte de a pleca la drum!

Presiunea in roti - In cazul in care masina este incarcata, presiunea rotilor trebuie sa fie mai mare (consulta manualul autovehiculului). Daca pleci la drum lung, nu uita sa verifici si presiunea in roata de rezerva!

Luminile - verifica daca luminile fata, lateral si spate funtioneaza si nu sunt acoperite cu zapada.

Canelurile anvelopelor - pentru o aderenta cat mai buna, foloseste anvelope de iarna ce au adancimea profilului mai mare de 3 mm 

Lichidele pentru autoturisme - verifica lichidul de racire in mod regulat, dar si  nivelul uleiului de motor. Nu uita, verificarea uleiului de motor si a lichidului de racire se fac doar cand motorul este rece, cu masina parcata pe un plan orizontal.

headers-pages-web9

Combaterea inghetului

  • Umple rezervorul pentru spalare parbriz si cel pentru sistemul de racire cu suficiente lichide anti-inghet.
  • Protejeaza parbrizul: foloseste protectie de parbriz pentru a evita inghetarea acestuia.
  • Frana de mana: in cazul in care peste noapte a inghetat afara, evita utilizarea franei de mana pe drum plat sau panta usoara. Utilizeaza viteza 1 si astfel vei evita blocarea franei.
  • Anvelope de iarna: asigura-te ca masina este echipata corespunzator cu anvelope de iarna. La temperaturi de sub 7 grade Celsius acestea au o aderenta mai buna fata de cele de vara.
  • Indeparteaza zapada si gheata de pe parbriz, geamuri, oglinzi, plafon si farurile autovehiculului. Cand te urci in masina, scutura zapada de pe picioare pentru a reduce sansele ca talpile sa iti alunece pe pedale.
  • Foloseste racleta sau spray degivrant pentru a indeparta gheata de pe parbriz si geamuri. Asigura-te ca ai tot ce iti trebuie la tine pentru acele momente in care doresti sa intri in masina si nu reusesti.
  • Verifica bateria - pe timp de iarna, cea mai frecventa cauza pentru care masina nu porneste este descarcarea bateriei din cauza frigului. Verifica starea bateriei la timp pentru a preintampina astfel de evenimente. Daca ai probleme cu pornirea autovehiculului, asigura-te ca ai oprit orice alte sisteme ce nu au legatura cu pornirea, precum radioul si luminile.
  • Modul corect de a porni motorul - este bine sa faci incercari de pornire a masinii mai dese si mai scurte, decat una lunga. O incercare ce dureaza prea mult poate deteriora bateria.

Cele mai frecvente greseli

1. Incalzirea motorului. Exista mici beneficii pe care le aduce incalzirea motorului inainte de a porni la drum. Chiar si la temperaturi de inghet, motorul se va incalzi dupa ce parcurge cativa km. Asa ca, lasand masina sa mearga in gol doar va accelera uzura motorului si mai mult decat atat, va dauna mediului inconjurator. Este indicat sa incepi sa conduci imediat ce ai pornit autovehiculul.

2. Apasarea acceleratiei atunci cand pornesti masina. La masinile noi, daca pornesti motorul si apesi acceleratia intrerupi procesul de injectie si aprindere electronica a combustibilului

3. Folosirea apei calde pentru a dezgheta geamurile: diferenta de temperatura este suficienta pentru a produce o crapatura in parbriz, iar apa turnata pe geamuri poate ingheta.

4. Folosirea stergatoarelor pentru a indeparta zapada: acest obicei afecteaza stergatoarele, iar acestea se vor dovedi inutile in timp.

5. Fortarea deschiderii usilor. Ai usile blocate? Nu trage de ele deoarece vei rupe cauciucul. In schimb, impinge in ele, astfel, gheata formata se va sparge.

Electrica

    FRANARE

Condu defensiv!

Aprinde luminile de zi atunci cand pleci la drum. Emit o lumina mai buna fata de pozitii. In plus, cand  sunt pornite, luminile din spate se aprind si autovehiculul este mai vizibil.

Fara pilot automat activat - cand conduci pe timp de iarna trebuie sa ai control permanent asupra masinii. Nu folosi pilotul automat!

Stilul de condus - pastreaza o distanta corespunzatoare fata de masina din fata, distanta adecvata vitezei si timpului de franare. Limiteaza utilizarea acceleratiei, a franei si a ambreiajului, schimbarile bruste de directie si pastreaza o viteza adecvata conditiilor meteo. Testateaza starea suprafetei drumului si condu cu viteza redusa, verificand cu atentie cat de alunecos este carosabilul.

Ai pornit la drum? Pot sa apara si aspecte neprevazute, insa este important sa actionezi cu calm. Contacteaza ALD Automotive la +40 21 301 4959.

Disclaimer: Toate informatiile prezentate mai sus au caracter informativ, iar ALD Automotive nu isi asuma nici o raspundere legala in ceea ce priveste modalitatea de interpretare si aplicare a acestora. 

Call Center
+40 21 301 49 59