Mobility Blog

Viitorul flotelor il reprezinta masinile autonome, cele electrice si car sharing-ul

Viitorul flotelor il reprezinta masinile autonome, cele electrice si car sharing-ul

Industria auto se transforma rapid, fiind impulsionata de factori externi care vor schimba modul in care managerii de flote si oamenii de afaceri isi vor gestiona flotele si utilizatorii acestora. Tinand cont de progresul tehnologic si de inventivitatea omului, viitorul sta sub semnul adoptarii pe scara larga a unor noi idei si instrumente care odata erau considerate a fi de domeniul viitorului indepartat.

Sa analizam mai atent modul in care autonomia, conectivitatea, electrificarea și car shasring-ul vor reconfigura flotele, schimband rolul managerului de flota.

1. Vehicule autonome

Autovehiculele autonome nu reprezinta inca un lucru comun pe strazi, dar cu siguranta ne indreptam in aceasta directie. De fapt, intr-o mare masura, suntem deja acolo – si nu doar sub forma modelelor de masini existente care dispun de setari de tipul „autopilot”. Tehnologia conceputa sa scaneze drumul si sa atraga atentia conducatorilor auto ori sa-i ajute la evitarea coliziunilor frontale si parasirii accidentale a benzii de circulatie a trecut deja de la marcile premium la piata de masa.

Incercand sa faca fata unei serii intregi de norme care reglementeaza testarea autovehiculelor autonome in Statele Unite ale Americii, legiuitorii au introdus Legea AV START, care a trecut de Camera Reprezentantilor cu sprijinul ambelor partide in septembrie 2017, dar a intampinat rezistenta in Senat. Obiectiile se refera in principal la siguranta. Pe de alta parte, grupurile din industrie si-au exprimat temerea ca, astfel, conducatorii auto ar putea fi inlocuiti in masa.

Implicatiile pentru flote sunt evidente: cu cat devine mai avansata tehnologia condusului autonom, cu atat se vor reduce atat numarul de kilometri parcursi cu ajutorul factorului uman, cat si posibilitatea de producere a unei erori umane. Investitiile in masinile autonome si semiautonome ar trebui sa creasca siguranta flotelor si sa diminueze costurile legate de coliziuni si cereri de despagubire.

O data cu evolutia tehnologiei, au aparut diverse intrebari care inca nu au primit un raspuns. Vor costa mai mult vehiculele autonome la achizitionare? Riscul lor redus va diminua costul asigurării? Reglementarile si infrastructura vor evolua pentru a se adapta acestora?

Indiferent care va fi raspunsul la aceste intrebari, un lucru este sigur: flotele vor ocupa un loc privilegiat in materie de adoptare si adaptare.

2. Conectivitate

Telematica sustine tendinta de utilizare a unor vehicule conectate la nivel de flota. Prin monitorizarea pozitiei, a vitezei si a comportamentelor riscante, cum ar fi accelerarea brusca si franarea puternica, tehnologia de la bord poate genera date complexe si rapoarte care pot fi folosite in scopul analizelor predictive.

Elementele cheie pe care industria telematica le aduce flotelor sunt: siguranta, conformitatea si eficienta. Analiza avansata a datelor provenite din telematica ii ajuta pe managerii de flota sa identifice comportamentele riscante ale conducatorilor auto si sa dezvolte pentru acestia traininguri personalizate in domeniul sigurantei auto. Dispozitivele electronice de inregistrare pot monitoriza numarul de ore lucrate si de kilometri parcursi, reducand sau eliminand implicarea angajatilor. Productivitatea poate fi imbunatatita si mai mult cu ajutorul aplicatiilor mobile dedicate conducătorilor auto.

3. Masini electrice

Vehiculele electrice exista de zeci de ani, insa nu au fost niciodată disponibile pe o scara atat de larga si pe atat de multe piete ca acum. Raspandirea masinilor electrice a fost marcata de o serie de anunturi din partea producatorilor auto si a guvernelor, toate indicand o reorientare catre sisteme de propulsie alternativa si o indepartare de la vehiculele pe baza de benzina si motorina.

De exemplu,  Ford și Volvo, printre altii, si-au facut publice planurile de a-si extinde portofoliul de vehicule electrice; Volvo a mers chiar mai departe, anuntand ca va fi incorporat un motor electric in fiecare vehicul pe care il va produce incepand cu 2019 – fie singur, fie ca parte a unui grup motopropulsor hibrid de tipul benzina-electric. La nivel guvernamental, Norvegia a anuntat ca toate masinile pe baza de combustibil fosil vor fi interzise pe teritoriul sau pana in anul 2025.

3. Car sharing

Car sharing-ului in cadrul unei flote auto a evoluat, ajungand sa includa sisteme foarte eficiente, automatizate si complet informatizate. Aceste solutii avansate castiga teren in randul companiilor care vor sa maximizeze gradul de utilizare a flotei. Ca raspuns la cresterea popularitatii car sharing-ului in cadrul companiilor, furnizorii de servicii au inceput sa ofere sisteme automatizate si informatizate care utilizeaza carduri de acces sau smartphone-uri pentru a facilita preluarea si returnarea vehiculelor.

Covoiajarea (ride sharing), transportul la comandă (ride hailing) si folosirea in comun a vehiculului (car pooling) reduc nevoia de masini de companie si de masini inchiriate pentru calatoriile de business. Prin achizitionarea unui numar mai mic de autovehicule, care sunt conduse numai atunci cand angajatii au nevoie de ele, companiile economisesc bani de la inceput si se asigura ca masinile din flota sunt inapoiate la un punct central unde pot fi spalate si reparate. Atunci cand este gestionata corespunzator, o flota comuna in sistem de car sharing poate reprezenta o completare utilă adusă leasing-ului, dar si a proprietatii, ca parte a planului general de utilizare.

Sectorul flotelor se schimba rapid, iar administratorii de flote risca sa ramana in urma. Expertii in acest domeniu de la ALD Automotive va pot ajuta in acest sens. Contactati-ne pentru a afla cum parteneriatul cu o firmă de leasing operational va poate aduce multiple avantaje.