Mobility Blog

Un nou concept: mobilitatea angajatilor

Un nou concept: mobilitatea angajatilor

Flotele din întreaga lume au inceput sa adopte conceptul de mobilitate. Mai degraba decat sa se bazeze pe un model traditional, cum ar fi alocarea unei masini de serviciu fiecarui angajat sau decontarea cheltuielilor atunci cand acesta isi foloseste masina personala in interes de serviciu, conceptul de mobilitate promite sa fie maximul in materie de flexibilitatea si eficientă. Astfel, angajatii pot beneficia de un „buget de mobilitate” lunar pe care il pot folosi oricum doresc.

Prin faptul ca le permite angajatilor sa preschimbe in bani partea din buget care le ramane la sfarsitul fiecarei luni sau sa o foloseasca in schimbul altor beneficii la nivel de firma, mobilitatea promoveaza si incurajeaza calatoriile eficiente pentru toti angajatii, nu doar pentru cei carora le-ar fi data in mod normal o masina de companie.

Pentru un manager de flota, tranzitia la „managementul mobilitatii” presupune atat noi competente,  implementarea, adapatarea la noi procese, cat si noi parteneriate cu furnizorii de tehnologie specializati in mobilitatea flotelor. De asemeneam presupune ca trebuie sa-si convinga angajatii, respectiv sa le „vanda” acest concept. Din fericire, mobilitatea ofera o serie de beneficii pe care cel mai probabil acestia si le vor dori.   

1. Mai mult timp

Mobilitatea poate spori productivitatea stimuland angajatii sa aleaga cel mai rapid mod de transport, castigand in acest fel mai mult timp pentru ei. De asemenea, prin faptul ca pot alege sa calatoreasca cu trenul sau cu autobuzul mai degrabă decat cu masina, apar noi oportunitati de a lucra pe durata calatoriei si de a castiga timp ulterior.

2. Libertate mai mare

Cu un buget lunar de mobilitate, un angajat poate achita mai mult decat simpla deplasare din punctul A in punctul B. Poate alege sa reduca suma de bani pe care o cheltuieste cu transportul cu masina, avionul si trenul pentru a cheltui mai mult pe cazare, mese, divertisment si cadouri.

3. Mai mult respect pentru mediu

Alimentarea cu carburant si mentenanta unei flote de masini – fie ca aceasta este sau nu detinuta de firma – nu reprezinta cel mai eficient model de gestionare a unei flote, in special atunci cand respectivele vehicule sunt utilizate doar parte din timp. Un zbor in afara orasului pentru o intalnire, de exemplu, arde combustibil care ar putea fi economisit recurgand la o teleconferinta. Angajatii firmelor care adoptă mobilitatea devin responsabili pentru propria amprenta de carbon, reducand calatoriile atunci cand este posibil acest lucru si alegand cea mai durabilă optiune de transport disponibila.

Mobilitatea reprezinta un concept ce presupune noi provocari pentru flote, dar ar trebui sa fie usor de promovat in randul conducatorilor auto care au o atitudine responsabila fata de bani si mediu. Mai este inca un drum lung pana la adoptarea unui concept de mobilitate in adevaratul sens al cuvantului, atata timp cat modelele tradiționale de remunerare si beneficii nu sunt reevaluate. Primii pasi au fost insa facuti.