Mobility Blog

Sfaturi de la ALD Automotive. Cum iti intretii masina atunci cand nu o folosesti o perioada mai lunga de timp?

/ Theme(s): Toate articolele
Sfaturi de la ALD Automotive. Cum iti  intretii masina atunci cand nu o folosesti o perioada mai lunga de timp?

Asa cum probabil stii, nu este recomandat sa lasi masina prea mult timp nepornita. Expertii ALD Automotive au pregatit un set de sfaturi care iti vor spune cum sa-ti intretii masina in perioada asta, cand poate nu mai conduci asa de des ca inainte.

Porneste motorul regulat

Lasa motorul sa mearga pentru 15-20 de minute o data pe saptamana, acest lucru va permite alternatorului masinii sa incarce bateria. Pentru ventilatie, asigura-te ca faci acest lucru intr-un spatiu deschis, nu intr-un garaj sau parcare subterana. De asemenea, pornirea masinii este utila pentru sistemul de racire.

Evita pe cat posibil sa utilizezi frana de mana

Asigura masina intr-o treapta de viteza daca este echipata cu transmisie manuala sau in pozitia P la cutiile automate, astfel incat sa previi lipirea discurilor de placutele de frana. Daca ai spatiul necesar, muta masina pe o distanta scurta pana la 1m, te va ajuta sa te asiguri ca franele nu se lipesc.

Verifica anvelopele

Daca masina a stationat pentru o perioada de timp, anvelopele pot avea un „punct slab” pe portiunea cu care anvelopa atinge pamantul (anvelopa se deformeaza usor datorita greutatii masinii). Majoritatea punctelor slabe vor disparea data urmatoare cand vei conduce, deoarece cauciucurile se vor incalzi si vor reveni la forma initiala.  Este bine sa fii atent, iar inainte de un drum mai lung sa verifici starea acestora.

Iti recomandam sa ai rezervorul plin

Cea mai buna solutie este sa pastrezi rezervorul masinii plin, astfel incat sa reduci condensul si sa protejezi rezervorul de rugina.

Verifica toate lichidele autovehiculului

Antigelul, lichidul hidraulic si cel de frana trebuie verificate pentru a avea nivelul optim indicat pe vas.

Spala masina

Chiar daca masina nu va fi folosita o perioada mai lunga de timp, trebuie sa o speli din cand in cand. Petele de la suprafata pot afecta in timp vopseaua si caroseria.

Garajul si parcarea in exterior

Cel mai bine este sa parchezi masina intr-un garaj, daca acesta exista. In acest caz, asigura-te ca locatia este ventilata in mod regulat. Atunci cand masina este parcata in exterior, alege un loc de parcare care nu este in panta si pe cat posibil sa nu fie pozitionata sub copaci.

 

Conditii de siguranta

Fii in siguranta atunci cand calatoresti: pastreaza curate toate punctele de contact - manerele portierelor, volanul, schimbatorul de viteze, portbagajul si butoanele din bordul masinii, toate acestea sunt zone care trebuie avute in vedere. Curata inainte de fiecare deplasare toate punctele de contact utilizand agenți de curatare anti-bacterieni sau pe baza de alcool. Ia in calcul sa lasi in masina dezinfectant pentru maini, servetele sau manusi astfel incat acestea sa fie disponibile pentru fiecare calatorie.