Mobility Blog

Orașele si flotele inteligente vor deschide calea de urmat

Orașele si flotele inteligente vor deschide calea de urmat

Va prezentam cateva elemente-cheie ale unui oras inteligent: folosirea unei game largi de tehnologii electronice si digitale pentru comunitati si orase; utilizarea informatiei si a tehnologiei pentru a transforma mediul de viata si de lucru in cadrul regiunii respective; integrarea acestora in sistemele guvernamentale; coordonarea practicilor care pun in contact oamenii si TIC pentru a spori inovatiile si cunostintele pe care le ofera.

1. Orase inteligente in actiune

Haideti sa vedem diverse moduri cum 3 orase mari au devenit inteligente:

• Columbus, Ohio, Statele Unite ale Americii: in anul 2017, Columbus, Ohio a incheiat un parteneriat cu American Electric Power pentru a crea un grup de noi statii de incarcare pentru vehiculele electrice. Prin acest acord s-au pregatit  pentru schimbarile climatice actuale, pentru a-si imbunatati infrastructura electrica, pentru a transforma flotele existente de vehicule publice in flote de  autovehicule electrice si pentru a crea stimulentele necesare astfel incat oamenii sa apeleze la calatorii in comun atunci cand fac naveta.

Astfel, orasul a primit o subvenție de 40 de milioane de dolari de la Departamentul Transporturilor din SUA si de 10 milioane de dolari de la Vulcan, firma creata de cofondatorul Microsoft, Paul Allen.

• Amsterdam, Olanda: lampile de iluminat stradal din Amsterdam au fost modernizate pentru a permite consiliului municipal sa reduca intensitatea luminii in functie de traficul pietonal. Locuitorii pot, de asemenea, folosi aplicatia Mobypark, care le permite proprietarilor de locuri de parcare sa le inchirieze altor persoane contra unei taxe. Datele generate de aceasta aplicatie sunt apoi folosite de catre municipalitate pentru a stabili cererea de locuri de parcare si fluxuri de trafic.

Au fost instalate contoare inteligente de energie, fiindu-le oferite stimulente celor ce reduc in mod activ consumul de energie. Gestionarea inteligenta a traficului monitorizeaza fluxul de trafic in timp real in oras. Informatiile cu privire la timpul actual de calatorie pe anumite drumuri sunt transmise pentru a le permite conducatorilor auto sa aleaga cele mai bune trasee de urmat.

• Barcelona, ​​Spania: tehnologia pe baza de senzori a fost implementata in cadrul sistemului de irigatii de la Parc del Centre de Poblenou, unde personalului care se ocupa de gradinarit ii sunt transmise in timp real date despre nivelul de apa necesar plantelor.

De asemenea, a fost creata o noua retea de autobuze, bazata pe analiza datelor privind cele mai frecvente fluxuri de trafic, utilizandu-se in principal rute verticale, orizontale si diagonale si un anumit  numar de intersectii. Semafoarele inteligente permit autobuzelor sa parcurga trasee concepute sa optimizeze numarul de semafoare pe verde.

In situatii de urgentă, ruta aproximativa a vehiculului de interventie in caz de urgenta este introdusa in sistemul de semafoare din Barcelona, ​​configurand toate semafoarele pe verde pe masura ce vehiculul se apropie printr-o combinatie de GPS si software de gestionare a traficului.

2. Flote inteligente intr-o lume noua inovatoare

Navetistii petrec extrem de mult timp in masina. Potrivit Biroului pentru Recensamant din S.U.A., in prezent, unui angajat ii trebuie in medie peste 26 de minute ca sa ajunga (doar dus) la munca, aceasta fiind cea mai mare durata de timp de cand s-a inceput monitorizarea navetele americanilor in anul 1980. Asta inseamna în jur de 12.500 de minute sau 208 ore pe an, acest aspect punandu-si amprenta asupra sanatatii persoanelor, o naveta lunga fiind asociata unei greutati mai mari, unei tensiuni arteriale mai ridicate si unei conditii fizice mai proaste.

Inovațiile destinate reducerii timpului petrecut pe drumul catre si dinspre  birou, invadeaza piata. Pana in anul 2025, Navigant Research preconizeaza ca peste 1,2 miliarde de vehicule la nivel global vor fi conectate la ceea ce exista in jurul lor și unele la altele, prin intermediul unor tehnologii de comunicatii fie încorporate, fie introduse, ajutand astfel la reducerea congestiei si poluarii.

Evolutia vehiculelor electrice o dată cu tehnologia inteligenta continua aceasta dezvoltare. Autovehiculele electrice sunt dotate acum cu sisteme de navigatie care informeaza conducatorii auto cu privire la statiile de incarcare din apropiere si ii tin la curent cu gradul de incarcare a bateriei. Orasele din intreaga lume incearca sa tina poluarea sub control, iar oficialii acestora incurajeaza in mod activ vehiculele electrice in cadrul serviciilor de car sharing.

Un bun exemplu il constituie Autolib, serviciul de folosire in comun a autovehiculelor electrice, inaugurat la Paris. Programul Autolib’ pune la dispozitia publicului larg o flota de autovehiculele electrice, pe baza de abonament platit, utilizand o retea de parcari si statii de incarcare la nivel de oras. Datele din 2016 au aratat ca au fost inregistrate 3.980 de masini Bluecar pentru serviciul respectiv si ca programul dispune de peste 126.900 de abonati inregistrati.

Autolibofera 1.084 de statii pentru vehicule electrice in  Paris, cu 5.935 de puncte de incarcare. Modelele inovatoare de car sharing functioneaza pe baza unui traseu unic (doar dus), conducatorii auto nemaifiind obligati sa readuca autovehiculele in acelasi loc din care le-au luat, la fel ca si modelele urbane de folosire în comun a bicicletelor. Sistemul de car sharing va produce niste schimbari majore pozitive in ceea ce priveste modul de a calatori.

Flotele vor deschide calea acestei schimbari mult asteptate spre orase inteligente. Navigant Research estimeaza ca modelul de mobilitate urbana al viitorului se va baza atat pe folosirea in comun a vehiculelor (car sharing), cat si pe transportul la comanda (ride hailing). In contextul acestei schimbAri constructive, vor exista oportunitati pentru masinile autonome– tehnologie care va constitui un pas major in ceea ce priveste calitatea vietii si eficienta in materie de emisii reduse de carbon.

Mobilitatea flotelor si siguranta in trafic sunt si vor continua sa fie o practica cu multiple fatete.