Mobility Blog

Fii informat! Citeste ce reguli noi aduce Codul Rutier

Fii informat! Citeste ce reguli noi aduce Codul Rutier

Stiai ca cercetarile arata ca riscul de a fi implicat intr-un accident este de 12,2 mai mare atunci cand soferul efectueaza un apel telefonic? Iar in cazul in care conducatorul auto scrie mesaje riscul este de 6,1 ori mai mare? * Astfel, din ce in ce mai multe dovezi arata ca elementele care distrag atentia in timpul condusului reprezinta un factor important in producerea accidentelor.

Iata de ce intrarea in vigoare a noului Cod Rutier, prin care se iau masuri in ceea ce priveste utilizarea telefoanelor mobile in timpul condusului, este una extrem de importanta.

Din 12 octombrie se vor aplica o serie de reguli noi, ce au ca scop prevenirea accidentelor provocate in trafic. Astfel, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195 / 2002 a fost actualizata si se vor aplica masuri mai drastice pentru soferii care nu respecta aceste reguli.

Modificarea principala are un impact psihologic asupra comportamentului soferilor pentru ca interzice utilizarea telefonului si a altor dispozitive mobile in timpul condusului.  Conducatorii auto vor primi sanctiuni mai dure daca vorbesc la telefon, scriu mesaje, filmeaza sau transmit live in timp ce conduc.

„In timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat in miscare, conducatorului acestuia ii este interzisa tinerea in mana sau folosirea cu mainile in orice mod a telefonului mobil sau a oricarui dispozitiv mobil prevazut cu functia de inregistrare ori redare text, foto sau video.” **

Sanctiunile pentru nerespectarea noilor reguli sunt mai mari si prevad amenzi de la 870 lei pana la 1.160 lei si 4 puncte de penalizare. Mai mult decat atat, nu doar soferii de masini pot fi amendati. Sunt vizati si cei care conduc mijloace de transport pentru care nu este nevoie sa detii un permis de conducere, si care nu respecta regulile amintite mai sus. Suplimentar, este de retinut ca reprezinta contraventie daca un sofer utilizeaza in timpul mersului pe drumuri publice telefonul mobil sau oricare dispozitiv mobil, concomitent cu incalcarea unei reguli pentru circulatia vehiculelor. Pe langa amenzi, se susupenda si permisul pentru 30 zile.

Incheiem tot cu o statistica, conform careia din datelor Comisiei Europene pe anul 2018,  Romania a fost pe primul loc la numarul persoanelor decedate in accidente rutiere. Speram ca noile masuri sa responsabilizeze si mai mult soferii si totodata sa reduca numarul accidentelor pe soselele Romaniei.

ALD Automotive va indeamna sa conduceti defensiv pentru ca viata primeaza in fata oricarei alte alegeri. Drept urmare, alegeti intelept!

Informatia prezentata in acest articol este cu titlu informativ, pentru informatii oficiale va rugam sa consultati site-ul Politiei Romane. https://www.politiaromana.ro/ro/stiri-si-media/comunicate/alege-viata-fara-mobil-cand-conduceti. De asemenea, data publicarii acestui articol este 11.10.2019 si nu cuprinde actualizari viitoare ale Codului Rutier.

* Document de lucru al serviciilor Comisiei Europene, 19.06.2019

**Text preluat din OG nr.11/2019 la articolul 36, alineatul(3)